E-bike Accu

Opladen

Het opladen van de accu is heel simpel en wanneer je elektrische fiets goed opgeladen is, ben je verzekerd van een lange levensduur van de batterij, een maximale actieradius en onbekommerd rijplezier!

Alvast een paar tips voor het laden:

 • Bijladen van de accu gaat behoorlijk snel. Even bijtanken tijdens een normale koffiepauze is meestal voldoende om er weer vele kilometers tegenaan te gaan. Als de accu helemaal leeg is, duurt dit uiteraard wat langer. En hoe meer wattuur, hoe langer de laadtijd.
 • Sluit de accu altijd aan op de lader, ook als je de E-bike niet gebruikt. Dan heeft u altijd beschikking over de maximale capaciteit, en het is ook beter voor de levensduur van de accu.
 • Bewaar de accu van je elektrische fiets altijd op een plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Haal de accu in de winter altijd uit de fiets en laad deze binnen op wanneer deze in een niet verwarmde ruimte wordt gestald. Zo behoud u de capaciteit van de accu.
 • Een diepontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken, voorkom dit dus.
 • De laadtijd van een accu verschilt per product, maar denk al snel aan een laadtijd van 4 a 5 uur. Hoe meer inhoud de accu heeft en hoe leger hij is, hoe langer het opladen uiteraard duurt.De plek van de accu

De accu kan op verschillende plekken op de fiets zijn ondergebracht. De meest gangbare plek voor de accu is onder de achterdrager. Voordelen van deze plek zijn dat de accu eenvoudig uit te nemen is en dat hij goed verborgen is bij het gebruik van fietstassen.

Ook zijn er elektrische fietsen waarbij de accu in het frame is weggewerkt. Een groot voordeel hiervan is, net zoals bij de elektrische fiets met middenmotor dat het gewicht in het midden van de fiets ligt. Bovendien is de accu veilig en goed beschermd weggewerkt.

Uitneembare accu of niet?

Je kunt kiezen voor een uitneembare accu of voor een vaste accu. Het nadeel van een vaste accu is dat je de accu niet in huis kunt opladen. Je moet dus over een stroomvoorziening beschikken in de garage of schuur. Een uitneembare accu kun je overal mee naar toe nemen en opladen. Niet alleen handig voor thuis, maar ook op de camping, in een restaurant of een overnachtingsadres.  

Onderhoud van de accu

Een accu moet je met zorg behandelen, hierdoor wordt de levensduur van de accu aanzienlijk verlengd. Een lege accu moet in ieder geval direct weer worden opgeladen. Mocht je voor langere tijd niet fietsen, dan is het verstandig om de accu aan de lader te houden. Doe dit ook als de e-bike in de winter in een koude schuur staat en je niet de mogelijkheid hebt om de accu binnenshuis te bewaren en of  op te laden.  

Verschillende accu typen

Er zijn momenteel drie verschillende accu’s te onderscheiden t.w.  de NiMh accu (Nikkel Metaalhybride), de  Li-ion accu (of Li-ion Mangaan) en de Lithium-ion-polymeer accu.

Alle nieuwe en recentelijk gebruikte accu’s beschikken over de Li-ion techniek. Genoemde accu’s zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, kunnen sneller worden opgeladen en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.

 

Wat kunt u doen om de actieradius te vergroten:

 1. De banden goed oppompen
 2. Op tijd terugschakelen
 3. Fietsen in een lage ondersteuning
 4. Bij een fiets met een bewegingsensor zelf actief mee fietsen.

Conclusie...

 • Let naast de inhoud (wattuur) op de plek van de accu. Houd hierbij rekening met de invloed op de rijeigenschappen en wat je mooi vindt.
 • Beslis of je een vaste of uitneembare accu wilt.
 • Opladen is eenvoudig en kan overal waar een stopcontact is.
 • Een elektrische fiets belast het milieu nauwelijks.

Terug naar Tips E-bikes algemeen