E-bike met midden motor

De middenmotor bij een elektrische fiets.

 
Als er wordt gekeken naar motoren voor de elektrische fiets, dan is de middenmotor veruit het populairst.
Deze motor geeft namelijk meer ondersteuning en creëert een fijnere fietservaring.


 

Kiezen voor een elektrische fiets met middenmotor

Veel merken gebruiken tegenwoordig enkel de middenmotor bij de productie van hun fietsen. Deze motoren zijn duurder. Mocht je een elektrische fiets in een lagere prijsklasse zoeken, dan kun je beter kiezen voor een fiets met een voorwielmotor.

Voordelen

Het kiezen voor een e-bike met middenmotor is zeker aan te raden. Het grootste voordeel van deze motor is dat deze niet het wiel aandrijft, maar de pedalen. Dit optimaliseert de trapervaring en wordt door veel mensen als zeer comfortabel ervaren. Bij het fietsen op een e-bike met voorwiel- of achterwielmotor kun je het gevoel hebben dat de fiets jou vooruit duwt. Bij een middenmotor is dit gevoel natuurlijker vanuit de trapbeweging.  

Een ander voordeel van elektrische fietsen met een middenmotor is dat deze een lager zwaartepunt hebben en dat de banden gemakkelijker te plakken en te vervangen zijn. Dit kan bij een voorwiel- of een achterwielmotor soms voor problemen zorgen.

Er wordt het vaakst voor een e-bike met zo'n soort motor gekozen omdat deze een fijnere fietservaring bieden en de motor op een gemakkelijke en mooie plek is gemonteerd op de fiets.

Nadelen

Een nadeel van de e-bike met middenmotor is de kracht op de ketting, dit kan storingsgevoelig zijn. Dit komt omdat de kracht op de ketting een schade aan de versnellingssystemen kan veroorzaken. Wat niet snel gebeurt bij een elektrische fiets met bij een achter- of voorwielmotor.

Bij het aanschaffen van een e-bike met middenmotor is het niet aan te raden om gebruik te maken van klassieke versnellingssystemen. Echter wordt hier natuurlijk altijd aan gewerkt door de ontwikkelaars, hierdoor zijn de nieuwere versnellingssystemen vrijwel niet storingsgevoelig.

Voor vele mensen met een elektrische fiets is het geluid van deze motor een groot nadeel. Dit geluid wordt veroorzaakt door de tandwielen in de motor. Deze tandwielen zetten het hoge toerental om in een lagere dat beter aansluit bij het trapritme van de fietser. Waarom het geluid bij de ene elektrische fiets harder is dan bij de andere, is nog niet bekend. Het beste is om verschillende modellen uit te proberen. Vind je het geluid van de motor te storend, dan kun je het beste kiezen voor een e-bike met achterwielmotor. In deze fiets zitten namelijk geen tandwielen, en hoor je dus niets


Terug naar --->>> Tips Elektrische Fiets algemeen