E-bike met voorwiel motor


De voorwielmotor voor de elektrische fiets kent enkele unieke voordelen ten opzichte van de andere motortoepassingen.
Zo is deze vaak stiller, past deze beter bij het design van de fiets en vergt hij weinig onderhoud.
Het nadeel van de motor in het voorwiel is, dat deze vaak een minder krachtige ondersteuning biedt, wat nadelig is in heuvelachtig terrein. 

Kiezen voor een elektrische fiets met voorwielmotor

Ondanks de snelle opkomst van de middenmotor is vandaag de dag de elektrische fiets met voorwielmotor zeer populair. Dit komt mede omdat e-bikes met deze motor goedkoper zijn dan fietsen met een middenmotor of achterwielmotor. Hiernaast kent deze motor natuurlijk ook nog andere voordelen.

Voordelen

Naast het feit dat een e-bike met voorwielmotor dikwijls goedkoper is dan andere e-bikes, kent deze fiets meer voordelen. Volgens velen is een fiets met voorwielmotor mooier, mede doordat de motor bij genoemde fiets fraaier is weggewerkt en zodoende beter past bij het design van de fiets.

Daarnaast maakt de motor minder geluid dan een e-bike met middenmotor. Echter dit geldt niet voor alle modellen. Maak voor aankoop altijd een testrit om te oordelen of je het geluid storend vindt of niet.

De voorwielmotor is minder onderhoudsgevoelig dan andere motoren. Ook heb je de mogelijkheid om voor een gesloten kettingkast te kiezen. Deze heeft natuurlijk ook onderhoud nodig, maar dit is beduidend minder dan een fiets zonder kettingkast. Daarnaast  heeft ook de voorwielmotor de mogelijkheid tot vrijloop. Dit houdt in dat je zonder ondersteuning ook erg licht kunt fietsen.

Nadelen

Een nadeel van een e-bike met voorwielmotor is dat je het gevoel krijgt dat er aan de fiets wordt getrokken door de motor. Daarbij kan het voorwiel onder bepaalde omstandigheden doorslippen. Dit kan erg lastig zijn op zandwegen, in de herfst bij vallende bladeren en in de winter bij sneeuwval en ijzel.

Daarnaast zorgt een motor in het voorwiel voor een zwaarder stuurgedrag en kun je de fiets aan de voorzijde lastiger optillen.  

Aanschaffen e-bike met voorwielmotor

Maak altijd een lange proefrit voor u een e-bike aanschaft. Let daarbij met name op de mate van ondersteuning en de kracht en souplesse van de motor. Ook moet je de fiets u een veilig gevoel geven, dus niet “de fiets gaat er met mij vandoor”.


Terug naar --->>> Tips Elektrische Fiets algemeen