Elektrische fietsen

Profile Bito Bladel is Dé Elektrische Fietsspecialist van de Kempen.


Voor de gehele regio niet alleen het adres voor Informatie en Verkoop maar ook voor onderhoud en reparaties van E-bikes

 

 

Wat is een elektrische fiets?

De elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Deze elektrisch ondersteunde fietsen ondersteunen u tot een snelheid van 25 km/u (speedbike 45 km/u) daarboven zult u volledig zelf moeten trappen. 

Twee groepen elektrische fietsen:

Elektrische fietsen zijn in te delen in twee groepen.

1. Met bewegingssensor.
2. Met krachtsensor.

De fietsen met een krachtsensor reageert op de eigen kracht. In principe geldt, hoe meer kracht hoe meer ondersteuning. Met alleen bewegingssensor is de geleverde ondersteuning meestal een vast vermogen. Daarnaast kan de ondersteuning ook nog afhangen van de fietssnelheid en het beentempo.

 

Aandrijvingstechnieken

Er zijn verschillende aandrijvingstechnieken voor elektrische fietsen. Er zijn elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel of bij sommige aanbieders met de aandrijving direct op de trapas. De verschillende systemen hebben voor- en nadelen. We zetten deze op een rij:
 

 

Motor in het voorwiel;elektrische fiets met voorwielmotor

Heeft als voordeel dat deze ook achteraf gemonteerd kan worden. De voorwiel motor trekt de fiets vooruit. Dat kan het stuurgedrag beïnvloeden en geeft mogelijk nerveuze rijeigenschappen

Hier vind U meer informatie.

elektrische fiets met motor in het middenAandrijving op de trapas , middenmotor ;

De motor en de accu van onze elektrische fietsen zijn dicht bij de trapas gemonteerd. De ondersteuning wordt afgegeven op de trapas.
Als er wordt gekeken naar motoren voor de elektrische fiets, dan is de middenmotor veruit het populairst.
Deze motor geeft namelijk meer ondersteuning en creëert een fijnere fietservaring. Hier vind U meer informatie


.
 

elektrische fiets met motor in achterwielMotor in het achterwiel;

Het is beperkt mogelijk om een motor achteraf te monteren in het achterwiel. Met de motor in het achterwiel kun je alleen een derailleur gebruiken en dus geen naafversnellingen met een dichte kettingkast. Wanneer de accu ook nog op of onder de achterdrager is bevestigd is het zwaartepunt van de fiets geheel aan de achterzijde.
Hier vind U meer informatie

 Hoe zit het met de accu ?

De accu bepaalt de reikwijdte van de elektrische fiets. Hoe ver u kunt komen met één volledige batterijlading is afhankelijk van de gebruikte accutechniek en de maximale accu-inhoud gemeten in Wattuur. De soort accu heeft ook invloed op de levensduur van de elektrische fiets accu, deze levensduur wordt gemeten in aantal ladingen. De accu kan op diverse plaatsen op de fiets zijn gemonteerd. Dit verschilt per merk / model. De accu zit bij de meeste elektrische fietsen onder de bagagedrager. Bij sommige modellen in of op het frame en bij een paar modellen is de accu zelfs in de kettingkast verwerkt. Op onze accu pagina leest u alles over de elektrische fiets accu.
 

De accu bij de elektrische fiets

 

De accu is het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets en heeft invloed op de afstand die je kunt fietsen. Naast de actieradius van de accu is het belangrijk om te letten op de plek waar de accu is ondergebracht in of op de fiets en welk onderhoud de accu vergt

 

De actieradius van de accu

De actieradius van een accu is erg belangrijk bij de keuze van jouw ideale e-bike. De actieradius geeft aan hoeveel kilometers je kunt rijden zonder de accu op te laden. Hoe hoger de hoeveelheid energie (aantal wattuur (Wh)), hoe hoger de actieradius en hoe verder je kunt fietsen zonder de accu op te laden.

Meer wattuur betekent automatisch ook een hogere aanschafprijs. Daarom is het belangrijk om voordat je een keuze maakt, goed na te denken over wat je met de e-bike gaat doen. Welke afstanden wil je fietsen op de inhoud van één accu? Voor korte tochten kun je prima kiezen voor een accu met een lage actieradius, mocht je langere tochten willen maken dan kun je beter kiezen voor een accu met meer wattuur.

Maak in ieder geval voor de definitieve keuze altijd een proefrit op jouw favoriete elektrische fiets!

De actieradius die u haalt met een acculading is afhankelijk van veel factoren. Met de lage ondersteuningsstand, een goed onderhouden lichtlopende fiets en een bandenspanning van 5 à 6 bar bereikt u de optimale afstand. Maar ook uw eigen gewicht, de weersomstandigheden, het aantal keren dat gestopt wordt en het wegdek hebben grote invloed op de actieradius. Tijdens diverse testen die u ziet verschijnen worden er afstanden tussen ongeveer 40 en 100 kilometer gehaald. De accu van een nieuwe elektrische fiets moet ongeveer 3 tot 5 jaar meegaan.
 

Wat kunt u doen om de actieradius te vergroten:

  1. De banden goed oppompen
  2. Op tijd terugschakelen
  3. Fietsen in een lage ondersteuning
  4. Bij een fiets met een bewegingsensor zelf actief mee fietsen


De plek van de accu

De accu kan op verschillende plekken op de fiets zijn ondergebracht. De meest gangbare plek voor de accu is onder de achterdrager. Voordelen van deze plek zijn dat de accu eenvoudig uit te nemen is en dat hij goed verborgen is bij het gebruik van fietstassen.

Ook zijn er elektrische fietsen waarbij de accu in het frame is weggewerkt. Een groot voordeel hiervan is, net zoals bij de elektrische fiets met middenmotor dat het gewicht in het midden van de fiets ligt. Bovendien is de accu veilig en goed beschermd weggewerkt.

Uitneembare accu of niet?

Je kunt kiezen voor een uitneembare accu of voor een vaste accu. Het nadeel van een vaste accu is dat je de accu niet in huis kunt opladen. Je moet dus over een stroomvoorziening beschikken in de garage of schuur. Een uitneembare accu kun je overal mee naar toe nemen en opladen. Niet alleen handig voor thuis, maar ook op de camping, in een restaurant of een overnachtingsadres.  

Onderhoud van de accu

Een accu moet je met zorg behandelen, hierdoor wordt de levensduur van de accu aanzienlijk verlengd. Een lege accu moet in ieder geval direct weer worden opgeladen. Mocht je voor langere tijd niet fietsen, dan is het verstandig om de accu aan de lader te houden. Doe dit ook als de e-bike in de winter in een koude schuur staat en je niet de mogelijkheid hebt om de accu binnenshuis te bewaren en of  op te laden.  

Verschillende accu typen

Er zijn momenteel drie verschillende accu’s te onderscheiden t.w.  de NiMh accu (Nikkel Metaalhybride), de  Li-ion accu (of Li-ion Mangaan) en de Lithium-ion-polymeer accu.

Alle nieuwe en recentelijk gebruikte accu’s beschikken over de Li-ion techniek. Genoemde accu’s zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, kunnen sneller worden opgeladen en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.

Tenslotte : Hoe kies ik een elektrische fiets?

Het is altijd noodzakelijk dat u diverse merken even zelf ervaart door middel van een proefrit. Wij hebben diverse demofietsen voor u klaar staan om te proberen.

 

 

 

Tips Elektrische Fiets Algemeen »

Hier vind U de antwoorden op uw vraag gerelateer...

Batavus »

Batavus elektrische fietsen Wat maakt van Profile...

Trek »

Trek elektrische fietsen Klik hier voor de Trek...

Cortina Ecomo »

Ecomo   E-bikes saai? Echt niet! Bij C...

Sparta »

Sparta elektrische fietsen De keuze en de tes...

Gazelle »

Gazelle Elektrische fietsen Klik hier voor de e...

Kalkhoff »

  KALKHOFF ELEKTRISCHE FIETSEN ...